Zaměření

Zaměření

VÚM s.r.o. se zaměřuje na výzkum a vývoj v oblasti potravinářství, zejména mléka a mléčných výrobků. Naše výzkumné aktivity pokrývají celý výrobní řetězec od suroviny po finální produkt, s cílem zvyšování kvality, bezpečnosti a udržitelnosti potravin.

Hlavní výzkumné oblasti

Kvalita mléka a živočišná produkce

  • Vývoj a aplikace pokročilých metod pro analýzu složení mléka
  • Výzkum vlivu podmínek chovu a zdravotního stavu zvířat na složení mléka
  • Studium polymorfismu mléčných proteinů a jeho vlivu na technologické vlastnosti mléka
  • Redukce spotřeby antibiotik v chovech dojených zvířat

Mikrobiologie a analytické metody

  • Pokročilé mikrobiologické a chemické analytické metody (PCR, DGGE, HPLC, GC, FT-IR aj.)
  • Vývoj metod k průkazu falšování mléka

Technologie zpracování mléka a potravin

  • Vývoj inovativních technologií zpracování mléka: membránové separace, fermentace, sýrařské technologie
  • Optimalizace výrobních procesů s cílem zlepšení senzorických a nutričních vlastností produktů
  • Výzkum antimikrobiálních látek přírodního původu a jejich aplikace v potravinářství

Biotechnologie a mikrobiální kultury

  • Vývoj startovacích a ochranných kultur pro mlékárenství
  • Studium a využití probiotik, prebiotik, synbiotik a postbiotik
  • Výzkum bioaktivních látek s potenciálním zdravotním přínosem

Bezpečnost potravin a hygiena

  • Určení mikrobiálních původců kažení a technologických problémů
  • Sledování a eliminace rizikových mikroorganismů z potravinářských provozů
  • Vývoj nových přístupů ke zlepšení hygienických a sanitárních procesů
  • Fungální kontaminanty

Udržitelnost a cirkulární ekonomika

  • Využití vedlejších produktů mlékárenského průmyslu
  • Vývoj ekologicky šetrných obalových materiálů
  • Inovativní a biologicky odbouratelné materiály pro zlepšení zádrže vody v půdě

Aplikace mikroorganismů v zemědělství

  • Využití mikroorganismů k podpoře růstu a ochraně rostlin
  • Vývoj biostimulantů a přírodních pesticidů pro udržitelné zemědělství

Naše vize

Cílem našeho výzkumu je přinášet inovativní řešení, která přispívají k udržitelnému rozvoji potravinářského průmyslu. Spojujeme vědecké poznatky s praktickými aplikacemi, abychom podpořili výrobu kvalitních, bezpečných a výživově hodnotných potravin.