V České republice jsou výzkum, vývoj a inovace financovány z veřejných zdrojů, konkrétně ze státního rozpočtu, prostřednictvím dvou hlavních metod – institucionální podpory MZe a účelového financování (veřejné projektové soutěže TAČR, GAČR, MŠMT, MZe). Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o. (VÚM) využívá oba tyto způsoby veřejné podpory k realizaci svých výzkumných aktivit.
Přehled projektů:
MZe
QK22010186 Postbiotika, bakteriální exopolysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční synbiotické fermentované výrobky
QK22010255 Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu
QL24010251 Komplexní mikrobiota sýrů – nové metody hodnocení jejího složení a bezpečnosti pro následné využití v technologii sýrů
QK1910100 Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků
QK1910121 Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků
QK1910300 Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent
QK1910392 Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů
QK1920222 Nové spolehlivé metody detekce falšování kozího a ovčího mléka a mléčných výrobků
QK21010123 Vývoj metod redukce průniku antibiotik do prostředí v chovu dojnic jako podpora prevence vzniku antibiotické rezistence mikroorganismů
QK21010212 Vývoj metod pro kontrolu manipulace kvality mléka určeného k dalšímu technologickému zpracování a zjištění jeho autenticity
QK21010326 Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin
QK21020245 Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
QJ1510341 Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi
QK1710156 Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami
QK1810463 Vývoj nové formy probiotické superabsorpční podestýlky s následným využitím pro zadržení dešťové vody v půdě.
QK1910024 Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.
QK1910036 Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků
QK1910092 Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka
MŠMT-COST
LD14123 Sledování adheze a tvorby biofilmů u probiotických bakterií a vliv prebiotik na jejich adhezi
LTC20014 Výzkum selenem obohacených bakterií mléčného kvašení, bifidobakterií a kvasinek a vliv stresových podmínek nízkého pH na jejich schopnost biotransformace selenu
TAČR
TA03010546 - Bioaktivní obaly
TA02011293 Vývoj robotické kontejnerové minimlékárny s konzumačním místem a výzkum a vývoj inovovaných mléčných výrobků jako funkčních potravin a potravin s benefity pro využití v minimlékárně
TA01010765 Výzkum a vývoj nových receptur a technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely
MVČR
VG20102015023 Systémy rychlého rozhodování pro bezpečnost potravin