Veřejný výzkum

Veřejný výzkum

V České republice jsou výzkum, vývoj a inovace financovány z veřejných zdrojů, konkrétně ze státního rozpočtu, prostřednictvím dvou hlavních metod – institucionální podpory MZe a účelového financování (veřejné projektové soutěže TAČR, GAČR, MŠMT, MZe). Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o. (VÚM) využívá oba tyto způsoby veřejné podpory k realizaci svých výzkumných aktivit.

Přehled projektů:

MZe 

QK22010186  Postbiotika, bakteriální exopolysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční synbiotické fermentované výrobky

QK22010255  Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu

QL24010251  Komplexní mikrobiota sýrů – nové metody hodnocení jejího složení a bezpečnosti pro následné využití v technologii sýrů

QK1910100  Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků

QK1910121 Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků

QK1910300  Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent

QK1910392 Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů

QK1920222  Nové spolehlivé metody detekce falšování kozího a ovčího mléka a mléčných výrobků

QK21010123 Vývoj metod redukce průniku antibiotik do prostředí v chovu dojnic jako podpora prevence vzniku antibiotické rezistence mikroorganismů

QK21010212 Vývoj metod pro kontrolu manipulace kvality mléka určeného k dalšímu technologickému zpracování a zjištění jeho autenticity

QK21010326 Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin

QK21020245   Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil

QJ1510341 Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi                                

QK1710156 Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami

QK1810463   Vývoj nové formy probiotické superabsorpční podestýlky s následným využitím pro zadržení dešťové vody v půdě.

QK1910024  Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.

QK1910036  Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků

QK1910092 Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka

MŠMT-COST

LD14123  Sledování adheze a tvorby biofilmů u probiotických  bakterií a vliv prebiotik na jejich adhezi

LTC20014 Výzkum selenem obohacených bakterií mléčného kvašení, bifidobakterií a kvasinek a vliv stresových podmínek nízkého pH na jejich schopnost biotransformace selenu

TAČR

TA03010546  - Bioaktivní obaly

TA02011293 Vývoj robotické kontejnerové minimlékárny s konzumačním místem a výzkum a vývoj inovovaných mléčných výrobků jako funkčních potravin a potravin s benefity pro využití v minimlékárně

TA01010765 Výzkum a vývoj nových receptur a technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely

MVČR

VG20102015023  Systémy rychlého rozhodování pro bezpečnost  potravin