
Děti objevovaly tajemství mikroorganismů a výroby potravin
V Klatovech proběhla další zábavně-naučná přednáška v rámci projektu Dětské zemědělské akademie, tentokrát na téma „Mikroorganismy a výroba potravin“. Pod vedením Ing. Jitky Peroutkové a Ing. Ivany Hyršlové z Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o. se děti vydaly na fascinující cestu do světa mikrobiologie a objevovaly, jak mikroorganismy ovlivňují naše každodenní životy.
Během interaktivní prezentace se děti dozvěděly nejen, co jsou mikroorganismy, ale také o jejich zásadní roli při výrobě potravin. Seznámily se s „hrdiny“ i „padouchy“ mezi mikroorganismy, pochopily význam mikrobiomu a zjistily, jak důležité jsou mikroorganismy například při výrobě jogurtu, sýra nebo chleba. Zároveň měly možnost si některé procesy samy vyzkoušet a vidět, jak mikrobiologie funguje v praxi.
Projekt Dětská zemědělská akademie realizuje Úhlava, o.p.s. ve spolupráci s ČAZV.