Oddělení sýrařské technologie a Sbírek v Táboře se specializuje na výzkum, vývoj a aplikace v oblasti mikrobiologie a sýrařských technologií. Využívá moderní molekulární a proteomické metody k identifikaci a charakterizaci mikroorganismů a jejich metabolitů. Jeho činnost zahrnuje správu unikátních sbírek mikroorganismů CCDBC a CCDM, které jsou klíčovým zdrojem pro potravinářský průmysl i další vědecké obory. Oddělení se věnuje pokročilým mikrobiologickým a mykologickým rozborům, identifikaci vláknitých hub a kvasinek na základě mikroskopických preparátů a analýzy DNA. Důležitou součástí jeho práce je také charakterizace funkčních vlastností bakterií mléčného kvašení (BMK) a kvasinek a jejich extracelulárních metabolitů, a to včetně jejich interakcí s ostatními mikroorganismy pomocí moderních zobrazovacích nástrojů, jako je Cytosmart®.
V oblasti proteomiky oddělení provádí izolaci, kvantifikaci a vizualizaci mikrobiálních proteinů a peptidů za použití technik SDS PAGE a Tricine PAGE. Tyto metody pomáhají zkoumat produkci a funkci proteinů s cílem zlepšit procesy ve výrobě sýrů a dalších fermentovaných potravin, ale také vyhodnotit probiotický potenciál bakterií mléčného kvašení. Kromě potravinářství nacházejí mikroorganismy zkoumané na oddělení uplatnění také v biologické ochraně rostlin a při fermentaci odpadních produktů rostlinné výroby, čímž přispívají k udržitelnému rozvoji.
V případě jakýchkoli dotazů nebo pro bližší informace nás neváhejte kontaktovat.
Ing. Miloslava Kavková, Ph.D.
Vedoucí sbírek CCDM a CCDBC
Vedoucí oddělení technologie sýrů
m.kavkova@vum-tabor.cz
+420 723 679 012