Cíle workshopu
- Seznámit děti s mikroorganismy a představit základní skupiny (bakterie, kvasinky, plísně), jejich tvary a charakteristické vlastnosti.
- Vysvětlit význam mikroorganismů pro člověka – pozitivní (fermentace, mikrobiom, zdraví) i negativní (nemoci, kažení potravin).
- Rozvíjet praktické dovednosti žáků v oblasti pozorování, práce s mikroskopem a hygienických zásad.
- Představit potraviny, které vznikají pomocí mikroorganismů – mléčné (jogurt, kefír, sýry), pekařské (chléb, pečivo) a další fermentované výrobky.
Obsah workshopu
- Úvodní část (10 minut) – krátká prezentace a seznámení s tématem.
- Praktická část (3 stanoviště; 30-40 minut):
- Stanoviště I – Hygiena: význam čistoty, experiment s rukama.
- Stanoviště II – Mikroskopování: pozorování mikroorganismů pod mikroskopem/binolupou.
- Stanoviště III – Výrobky: ukázka fermentovaných potravin a jejich využití.
- Závěr (shrnutí a diskuse; 5 minut) – opakování hlavních poznatků, prostor pro dotazy.
Praktické aktivity
- Pozorování připravených preparátů bakterií, plísní a kvasinek pod mikroskopem nebo binolupou; práce s modely mikroorganismů.
- Experiment s hygienou rukou – otisk ruky na živnou půdu nebo test s UV lampou; po kultivaci možnost zaslání fotografií výsledků.
- Praktická demonstrace procesu fermentace.
- Ukázka a ochutnávka různých druhů fermentovaných potravin.
Výstupy pro děti
- Dokáží vysvětlit, co je mikroorganismus a kde se s ním mohou setkat.
- Uvedou příklady potravin vyráběných pomocí mikroorganismů.
- Porozumí významu hygieny pro ochranu zdraví.
- Získají základní zkušenost s prací s mikroskopem či binolupou.
- Pochopí princip fermentace a jeho uplatnění při výrobě potravin.
Pro zaslání cenové nabídky a rezervaci termínu prosím vyplňte formulář níže. Po jeho odeslání Vás budeme kontaktovat s potvrzením a doplňujícími informacemi. 📄 Vyplnit formulář
Program lze po domluvě upravit i pro starší žáky (7.–9. třída).

Recenze
„Děti i my jsme byly z vašeho workshopu nadšené. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací z běžného života. A myslím, že i děti se dozvěděly spoustu nového. Měly jste to krásně rozdělené do skupinek, vše se krásně stíhalo, vše perfektně připravené. Za nás i za kolegyně z ostatních tříd je to opravdu bez chyby. Moc ještě jednou děkujeme za realizaci a třeba se někdy ještě potkáme u nás anebo v Zemědělském muzeu.”
ZŠ Jeremenkova, Praha
"Výukový program „Mikroorganismy a výroba potravin“ byl opravdu super. Dozvěděli jsme se spoustu fascinujících informací o neviditelném světě kolem nás, ale hlavně jsme si vše mohli sami vyzkoušet – od zkoumání plísní pod mikroskopem, přes testování hygieny rukou pod UV lampou, až po experimenty s kvasinkami a ochutnávku různých druhů potravin, které by bez mikroorganismů nebylo možné vyrábět.
Program byl zábavný, interaktivní a zároveň velmi poučný – přesně tak má vypadat moderní vzdělávání! Vřele doporučujeme školám i dalším vzdělávacím institucím jako skvělou zážitkovou výuku!
Děkujeme odborníkům z Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o. že vážili odpoledne dlouhou cestu až k nám do Klatov a především velice zajímavý program. Těšíme se na další spolupráci.
Úhlava, o.p.s., Dětská zemědělská akademie Klatovy
Mně i dětem se program velmi líbil. Ve druhé třídě ještě některé informace nedokáží zpracovat, ale co bylo hlavní - plamínek "malého badatele" byl zažehnut. Hned jsme si slíbili, že při příštím projektovém dnu vytáhneme jednoduché pipetky a školní mikroskopy. Neuvidíme na mich mikroogamismy, ale plátek z cibule je také zajímavý.
ZŠ Chodov, Praha