Týden mléka 2026

Týden mléka 2026

Týden mléka 2026

Týden mléka 2026 v Národním zemědělském muzeu Praha

26.–28. května 2026

Zveme vás na Týden mléka 2026, tradiční oslavu mléka, sýrů a mléčných výrobků, která proběhne v Národním zemědělském muzeu v Praze. Letošní ročník nabízí bohatý program pro děti, rodiny, školy i odbornou veřejnost – od výstav a interaktivních workshopů až po gurmánský sýrový večer a odbornou konferenci. Součástí programu je také 2. ročník výtvarné soutěže Mléčná fantazie s tématem Svět mléka – Kouzlo fermentace. Soutěžní obrázky budou vystaveny v muzeu během celého května a 27. května proběhne slavnostní vyhlášení vítězů.


Program Týdne mléka 2026


Výstava soutěžních obrázků

květen 2026

V průběhu celého května můžete v muzejní expozici zhlédnout práce dětí z 2. ročníku výtvarné soutěže Mléčná fantazie na téma Svět mléka – Kouzlo fermentace. Kreativní obrázky přiblíží, jak si děti představují tajemný svět mikroorganismů, které mění mléko v jogurty, sýry či kefíry.


Výstava sýrových etiket

květen–červenec 2026

Sezónní výstava unikátních sýrových etiket představí sběratelské skvosty z různých období i koutů světa. Návštěvníci se mohou těšit na přehled historie, designu a vývoje obalů mléčných výrobků.


Workshop pro děti – Superfood Mise: Tajemství fermentovaných potravin

26. 5. 2026

„Objev, ochutnej, pochop – jak živí pomocníci dělají z jídla superjídlo!“

Interaktivní dopolední workshop Superfood Mise zavede děti od 1. do 7. třídy do fascinujícího světa fermentovaných potravin. Během programu plného pokusů, ochutnávek a objevování se malí účastníci naučí:

  • jak pracují mikroorganismy a proč jsou některé bakterie „hodné“,
  • jak vzniká jogurt, chléb nebo kysané zelí,
  • co dělá z fermentovaných potravin superpotraviny,
  • proč je důležitá bezpečnost potravin,
  • jak poznat kvalitní mléčné i rostlinné fermentované produkty.

Součástí programu je také velká pátrací hra, která děti provede celým muzeem a odhalí tajemství skrytého světa mikroorganismů.

Přihlášení: zde


Oslava mléka

27. 5. 2026

Slavnostní vyhlášení soutěže Mlékárenský výrobek roku 2026, které pořádá Českomoravský svaz mlékárenský. Událost představí nejlepší české mléčné výrobky roku a připomene význam mléka a mléčných produktů pro výživu, veřejné zdraví i rozvoj mlékárenského průmyslu.


Vyhlášení výsledků soutěže Mléčná fantazie

27. 5. 2026

Slavnostní předání cen dětem z výtvarné soutěže Mléčná fantazie 2026 v rámci Oslavy mléka. Vítězné práce budou vystaveny v Národním zemědělském muzeu během celého května.


Sýrový večer: Příběhy slavných sýrů

28. 5. 2026, 18:00–20:00
Národní zemědělské muzeum, Praha
Gurmánský večer věnovaný světovým i českým sýrům, jejich příběhům a jedinečným chuťovým profilům. Během večera vás čeká:

  • degustace 16 druhů sýrů, včetně špičkových českých,
  • párování s víny,
  • odborný výklad Ing. Jiřího Kopáčka, CSc., předního českého specialisty v oblasti mlékárenských technologií,
  • prostor pro dotazy a neformální diskusi.

Přihlášení a bližší informace: akce@milcom-as.cz nebo na www.milcom-as.cz.


Konference DEN VÚM 2026

28. 5. 2026

Tradiční odborné setkání Výzkumného ústavu mlékárenského, zaměřené na inovace, výzkum, trendy a technologický vývoj v mlékárenství. Program tvoří odborné přednášky, prezentace aktuálních výzkumných projektů a diskusní bloky. Součástí je také posterová sekce.