Zkušební laboratoř č. 1319 je akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018. V rámci své akreditace provádí chemické analýzy složení mléka a mléčných výrobků, včetně stanovení bodu mrznutí mléka. Dále zajišťuje mikrobiologické zkoušky mléka, mléčných výrobků, potravin, doplňků stravy a krmiv v rozsahu vymezeném Přílohou k osvědčení o akreditaci.
Analytická chemie:
Analýza | Metoda | Předmět zkoušky |
Stanovení obsahu celkové sušiny – gravimetricky a tukuprosté sušiny (TPS) výpočtem z naměřených hodnot |
ČSN ISO 6731; ČSN 57 0530, čl. 40 |
Mléko, smetana a zahuštěné neslazené mléko |
Stanovení obsahu vody – gravimetricky (vlhkost) |
ČSN 57 0105-13 |
Sušené mléko |
Stanovení obsahu celkové sušiny – gravimetricky (v písku) |
ČSN EN ISO 5534 |
Sýry a tavené sýry |
Stanovení obsahu tuku – butyrometricky |
SOP 5 (ČSN ISO 19662; ČSN 57 0530, čl. 86 a 111; ČSN ISO 3433) |
Mléko a mléčné produkty |
Stanovení obsahu celkových bílkovin – Kjeldahlova metoda |
SOP 1 (ČSN 57 0530, čl. 46 a 47; ČSN EN ISO 8968-1; ČSN ISO 1871) |
Mléko a mléčné produkty |
Stanovení obsahu laktózy – komerční soupravou MEGAZYME |
SOP 2 (ČSN ISO 5765-2; IDF 79-2; manuál MEGAZYME) |
Mléko, zahuštěné mléko, sušené mléko |
Stanovení bodu mrznutí – kryoskopicky |
ČSN EN ISO 5764 |
Tekuté mléko |
Stanovení obsahu kaseinu – Kjeldahlova metoda |
SOP 3 (ČSN ISO 17997-1) |
Mléko, tekuté mléčné produkty a sušená mléka |
Stanovení obsahu tuku – gravimetricky |
SOP 4 (ČSN EN ISO 1211; ČSN EN ISO 7208; ČSN EN ISO 2450;ČSN EN ISO 1736; ČSN EN ISO 23319) |
Mléko a mléčné produkty |
Mikrobiologie:
Analýza |
Metoda |
Předmět zkoušky |
Stanovení celkového počtu mikroorganismů kultivačně |
ČSN EN ISO 4833-1 |
Výrobky pro lidskou výživu a ke krmení zvířat |
Stanovení počtu β-glukuronidázopozitivních Escherichia coli |
ČSN ISO 16649-2 |
Výrobky pro lidskou výživu a ke krmení zvířat, bakteriální suspenze, mlékařské kultury |
Stanovení počtu koliformních bakterií kultivačně |
ČSN ISO 4832 |
Výrobky pro lidskou výživu a ke krmení zvířat, bakteriální suspenze, mlékařské kultury |
Stanovení počtu kvasinek a plísní kultivačně |
ČSN ISO 6611 |
Mléko a mléčné výrobky |
Stanovení počtu psychrotrofních mikroorganismů kultivačně (rychlá metoda) |
ČSN ISO 17410, Příloha B |
Mléko |
Stanovení počtu charakteristických jogurtových bakterií kultivačně |
ČSN ISO 7889 |
Jogurtové a kysané výrobky |
Stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae kultivačně |
ČSN EN ISO 21528-2 |
Výrobky pro lidskou výživu a ke krmení zvířat |
Stanovení počtu presumptivních bifidobakterií kultivačně |
ČSN ISO 29981 |
Mléčné výrobky, kojenecká a dětská výživa na bázi mléka, startovací kultury, doplňky stravy, probiotické výrobky pro výživu lidí a zvířat |
Stanovení počtu presumptivního L. acidophilus kultivačně |
ČSN ISO 20128 |
Mléčné výrobky, sušená mléka, kojenecká výživa, doplňky stravy |
V případě jakýchkoli dotazů nebo pro bližší informace nás neváhejte kontaktovat!
Ing. Irena Němečková, Ph.D.
Vedoucí zkušební laboratoře
e-mail: nemeckova@milcom-as.cz, mobil : +420 730 588 467
Ing. Markéta Borková, Ph.D.
Manažer kvality, zástupce vedoucího
e-mail: borkova@milcom-as.cz, mobil: +420 734 644 357
Dotazník spokojenosti zákazníka ZL