Zkušební laboratoř

Zkušební laboratoř MILCOM a.s. VÚM č.1319

Zkušební laboratoř

Zkušební laboratoř  č. 1319 je akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018. V rámci své akreditace provádí chemické analýzy složení mléka a mléčných výrobků, včetně stanovení bodu mrznutí mléka. Dále zajišťuje mikrobiologické zkoušky mléka, mléčných výrobků, potravin, doplňků stravy a krmiv v rozsahu vymezeném Přílohou k osvědčení o akreditaci.

Analytická chemie:

 Analýza Metoda Předmět zkoušky 

Stanovení obsahu celkové sušiny – gravimetricky a tukuprosté sušiny (TPS) výpočtem z naměřených hodnot

ČSN ISO 6731; ČSN 57 0530, čl. 40

Mléko, smetana a zahuštěné neslazené mléko

Stanovení obsahu vody – gravimetricky (vlhkost)

ČSN 57 0105-13

Sušené mléko

Stanovení obsahu celkové sušiny – gravimetricky (v písku)

ČSN EN ISO 5534

Sýry a tavené sýry

Stanovení obsahu tuku – butyrometricky

SOP 5 (ČSN ISO 19662; ČSN 57 0530, čl. 86 a 111; ČSN ISO 3433)

Mléko a mléčné produkty

Stanovení obsahu celkových bílkovin – Kjeldahlova metoda

SOP 1  (ČSN 57 0530, čl. 46 a 47; ČSN EN ISO 8968-1;  ČSN ISO 1871)

Mléko a mléčné produkty

Stanovení obsahu laktózy – komerční soupravou  MEGAZYME

SOP 2 (ČSN ISO 5765-2; IDF 79-2; manuál MEGAZYME)

Mléko, zahuštěné mléko, sušené mléko

Stanovení bodu mrznutí – kryoskopicky

ČSN EN ISO 5764

Tekuté mléko

Stanovení obsahu kaseinu – Kjeldahlova metoda

SOP 3 (ČSN ISO 17997-1)

Mléko, tekuté mléčné produkty a sušená mléka

Stanovení obsahu tuku – gravimetricky

SOP 4 (ČSN EN ISO 1211; ČSN EN ISO 7208;  ČSN EN ISO 2450;ČSN EN ISO 1736; ČSN EN ISO 23319)

Mléko a mléčné produkty

 


Mikrobiologie:

Analýza

Metoda

Předmět zkoušky

Stanovení celkového počtu mikroorganismů kultivačně

ČSN EN ISO 4833-1

Výrobky pro lidskou výživu a ke krmení zvířat

Stanovení počtu β-glukuronidázopozitivních Escherichia   coli

ČSN ISO 16649-2

Výrobky pro lidskou výživu a ke krmení zvířat,   bakteriální suspenze, mlékařské kultury

Stanovení počtu koliformních bakterií kultivačně

ČSN ISO 4832

Výrobky pro lidskou výživu a ke krmení zvířat,   bakteriální suspenze, mlékařské kultury

Stanovení počtu kvasinek a plísní kultivačně

ČSN ISO 6611

Mléko a mléčné výrobky

Stanovení počtu psychrotrofních mikroorganismů kultivačně (rychlá metoda)

ČSN ISO 17410, Příloha B

Mléko

Stanovení počtu charakteristických jogurtových bakterií   kultivačně

ČSN ISO 7889

Jogurtové a kysané výrobky

Stanovení počtu bakterií čeledi   Enterobacteriaceae       kultivačně

ČSN EN ISO 21528-2

Výrobky pro lidskou výživu a ke krmení zvířat

Stanovení počtu presumptivních bifidobakterií kultivačně

ČSN ISO 29981

Mléčné výrobky, kojenecká a dětská výživa   na bázi mléka, startovací kultury, doplňky   stravy, probiotické výrobky pro výživu lidí a   zvířat

Stanovení počtu presumptivního L. acidophilus       kultivačně

ČSN ISO 20128

Mléčné výrobky, sušená mléka, kojenecká   výživa, doplňky stravy



V případě jakýchkoli dotazů nebo pro bližší informace nás neváhejte kontaktovat!

Ing. Irena Němečková, Ph.D.

Vedoucí zkušební laboratoře 

e-mail: nemeckova@milcom-as.cz, mobil : +420 730 588 467

Ing. Markéta Borková, Ph.D.

Manažer kvality, zástupce vedoucího

e-mail: borkova@milcom-as.cz, mobil: +420 734 644 357


 

Dotazník spokojenosti zákazníka ZL