Mezilaboratorní porovnání

Mezilaboratorní porovnání

Již od roku 2007 každoročně připravujeme vzorky pro mezilaboratorní porovnávací zkoušky zaměřené na chemickou a mikrobiologickou analýzu mléka a mléčných výrobků. Cílem je zajistit srovnání výsledků mezi jednotlivými laboratořemi, ověření správného používání metod a identifikaci možných odchylek, což přispívá k zajištění kvality.

Rozsah mezilaboratorního porovnávání

Analýzy

Vzorek

Stanovení

Chemické

SADA A – syrové mléko

(2 odlišné vzorky)

  • tuk
  • sušina
  • bílkoviny
  • laktóza

SADA B – odstředěné mléko

(2 odlišné vzorky)

  • tuk
  • sušina

SADA C – smetana

(2 odlišné vzorky)

  • tuk
  • sušina

Fyzikální

sada 10 ks vzorků

(6 solných roztoků a 4 vzorky mléka)

  • bod mrznutí mléčným kryoskopem

Mikrobiologické

mléko
kvantitativní stanovení mikroorganismů

  • celkový počet mikroorganismů
  • koliformní bakterie
  • Escherichia coli
  • čeleď Enterobacteriaceae
  • kvasinky

kysaný mléčný výrobek
kvantitativní stanovení mikroorganismů

  • jogurtové bakterie
  • bifidobakterie

Každá laboratoř obdrží individuální zprávu s anonymním porovnáním výsledků.

Termíny pro XX. kolo

  • deadline odeslání přihlášek: 10. 3. 2025
  • rozesílání vzorků: 17. 3. 2025
  • dodání výsledků laboratořemi: 4. 4. 2025
  • závazný termín rozesílání vyhodnocení testu: 9. 5. 2025