Zpracování mléka malých přežvýkavců

Zpracování mléka malých přežvýkavců

Cíl školení: Zajistit účastníkům ucelené znalosti o hygienických a technologických požadavcích na produkci a zpracování mléka malých přežvýkavců, včetně možností zlepšení kvality produkce.

Termín:          26. 3. 2025 (deadline přihlášek do 12. 3. 2025)

Místo konání: Ke Dvoru 12a, Praha 6

Přednášející: Ing. Růžena Seydlová, Ph.D., Hedvika Dragounová

Časový rozvrh: 9.00 – 14.00 hod. (prezence od 8.30 hod.)

Program:

Teoretická část

  1. Chov a produkce mléka
    • Přehled plemen, vývoj stavů, užitkovost
    • Velikost a technické zabezpečení farem
  2. Kvalita mléka
    • Hygienické požadavky, příprava na dojení
    • Normy a certifikace pro kozí a ovčí mléko
    • Mikrobiologická kvalita a počet somatických buněk
  3. Faktory ovlivňující kvalitu
    • Změny po úpravě technologie dojení
    • Možnosti zlepšení mikrobiologických parametrů

Technologická část

  1. Základní technologické principy
    • Principy zpracování mléka na farmách a přehled produktů
  2. Suroviny a jejich vlastnosti
    • Výběr suroviny: klíčové požadavky na látkové složení mléka
  3. Hygienické standardy a vybavení
    • Zásady hygieny při výrobě mléčných produktů
    • Základní laboratorní vybavení potřebné pro kontrolu kvality
  4. Praktické ukázky a aplikace
    • Nejčastější technologické chyby a jejich řešení
    • Praktické ukázky zpracování mléka
    • Přehled a použití vhodných mléčných kultur pro malé přežvýkavce

Bližší informace na emailu akce@milcom-as.cz.

Přihláška