Cíl školení: Zajistit účastníkům ucelené znalosti o hygienických a technologických požadavcích na produkci a zpracování mléka malých přežvýkavců, včetně možností zlepšení kvality produkce.
Termín: 26. 3. 2025 (deadline přihlášek do 12. 3. 2025)
Místo konání: Ke Dvoru 12a, Praha 6
Přednášející: Ing. Růžena Seydlová, Ph.D., Hedvika Dragounová
Časový rozvrh: 9.00 – 14.00 hod. (prezence od 8.30 hod.)
Program:
Teoretická část
- Chov a produkce mléka
- Přehled plemen, vývoj stavů, užitkovost
- Velikost a technické zabezpečení farem
- Kvalita mléka
- Hygienické požadavky, příprava na dojení
- Normy a certifikace pro kozí a ovčí mléko
- Mikrobiologická kvalita a počet somatických buněk
- Faktory ovlivňující kvalitu
- Změny po úpravě technologie dojení
- Možnosti zlepšení mikrobiologických parametrů
Technologická část
- Základní technologické principy
- Principy zpracování mléka na farmách a přehled produktů
- Suroviny a jejich vlastnosti
- Výběr suroviny: klíčové požadavky na látkové složení mléka
- Hygienické standardy a vybavení
- Zásady hygieny při výrobě mléčných produktů
- Základní laboratorní vybavení potřebné pro kontrolu kvality
- Praktické ukázky a aplikace
- Nejčastější technologické chyby a jejich řešení
- Praktické ukázky zpracování mléka
- Přehled a použití vhodných mléčných kultur pro malé přežvýkavce
Bližší informace na emailu akce@milcom-as.cz.