
V aktuálním vydání časopisu Mlékařské listy se čtenáři mohou seznámit s výsledky nejnovějších výzkumů v oblasti mlékařství a kvality mléčných surovin.
Vědecká část přináší tři odborné články:
-
Potenciál metody MIR-FT pro aproximační stanovení koncentrace laktoferinu v kozím mlezivu
-
Antibiotická rezistence bakterií mléčného kvašení izolovaných ze sýrů typu Gouda
-
Vyhodnocení možných faktorů ovlivňujících výskyt reziduí inhibičních látek v syrovém kravském mléce v České republice
Ve všeobecné části jsou publikovány aktuální informace o situaci na trhu s mlékem a mléčnými výrobky v České republice i v zahraničí. Čtenáři se dále dozvědí výsledky letošního ročníku soutěže Mlékárenský výrobek roku 2025 a naleznou také reportáž z květnových aktivit zaměřených na mléko, které proběhly v Národním zemědělském muzeu v Praze.
Součástí čísla je rovněž pokračování tematického cyklu Putování za sýry, tentokrát s geografickým zaměřením na francouzské Burgundsko.

