
Ve dnech 27.–31. května 2025 proběhla tematická akce „Týden mléka“ v prostorách Národního zemědělského muzea v Praze, která předcházela oslavám Světového dne mléka (1. června 2025). Jejím hlavním cílem byla podpora osvěty o významu mléka a mléčných výrobků nejen ve výživě, ale také v kontextu potravinářství, zemědělství a vzdělávání. Akce vznikla ve spolupráci odborných institucí, škol a výrobců s cílem přiblížit veřejnosti aktuální poznatky o produkci, technologickém zpracování a nutriční hodnotě mléka a mléčných produktů, a zároveň posílit povědomí o jejich roli v každodenní stravě i udržitelné potravinové produkci.
První akcí vyhlášenou ve spojitosti s Týdnem mléka byla výtvarná soutěže „Mléčná fantazie“, která si kladla za cíl podpořit tvořivost dětí a jejich vztah k mléku, mléčným výrobkům a zemědělství. Do soutěže se zapojilo více než 550 dětí z celé České republiky ve třech kategoriích: 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a skupinové práce. Vyhlášení proběhlo během Oslavy mléka dne 28. května 2025 za přítomnosti pana ministra Marka Výborného a podtrhlo slavnostní atmosféru celého týdne. Obrázky byly v rámci spolupráce s NZM v Praze také vystaveny v jeho prostorách během celého měsíce května.
Další akcí pořádanou pro děti a školy byl interaktivní vzdělávací program „Mléčné dobrodružství – Objevujeme svět mléka a sýrů“ (27.-28.5. 2025), který připravil Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Program byl určen žákům 1. až 6. tříd základních škol a měl za cíl poutavou formou přiblížit dětem význam mléka a mléčných výrobků. Během workshopu si děti na interaktivních stanovištích vyzkoušely jednoduché pokusy zkoumající vlastnosti mléka (mléčná duha nebo kyselé srážení), seznámily se s užitečnými mikroorganismy a ochutnávaly různé druhy mléčných výrobků.
Závěrečnou akcí Týdne mléka byla tradiční odborná konference XXVII. DEN VÚM, která se uskutečnila ve čtvrtek 29. května 2025. Pořadatelem byl VÚM s.r.o. ve spolupráci se společností MILCOM a.s. Již 27. ročník této odborné akce přilákal zástupce výzkumných institucí, vysokých škol, firem, státní správy i odborné veřejnosti. Program byl bohatý na zajímavé přednášky zaměřené na aktuální témata z oblasti mlékárenství – od kvality a bezpečnosti přes výživovou hodnotu mléčných výrobků až po otázky prvovýroby a inovací ve zpracování mléka. Představen byl rovněž přehled činnosti a výsledků VÚM s.r.o. Novinkou letošního ročníku byla posterová sekce, která nabídla prostor pro prezentaci výzkumných výsledků mladých odborníků a výzkumných týmů.
Týden mléka 2025 naplnil své cíle nejen v rovině edukační a popularizační, ale také z odborného hlediska. Díky rozmanitým aktivitám, které oslovily děti, pedagogy, odborníky i širokou veřejnost, se podařilo přiblížit mléko nejen jako každodenní potravinu, ale také jako důležitý článek v řetězci zemědělské a potravinářské produkce. Zájem účastníků a aktivní zapojení partnerů i institucí potvrdily, že tematické akce tohoto typu mají své pevné místo v budování povědomí o kvalitě potravin, výživových hodnotách i tradici českého mlékárenství. Jelikož se jednalo o vůbec první ročník této tematicky zaměřené akce, potěšil nás pozitivní ohlas a široká účast, která vytváří silnou motivaci pro pokračování. Věříme, že se podaří na letošní úspěšný začátek navázat i v následujících letech a dále rozvíjet tradici Týdne mléka jako platformy pro inspiraci, diskusi i sdílení poznatků a informací mezi vědou, průmyslem i laickou veřejností.





