Mikrobitesty

MIKROBITESTY:

 

Význam

Mikrobitesty představují jednoduchou, levnou a praktickou mikrobiologickou metodu k určení základních skupin mikroorganismů při mikrobiologických kontrolách v potravinářském průmyslu.

Tato metoda umožňuje systematické sledování úrovně sanitace a dodržování technologických procesů.

 

Podstata metody

Mikrobitesty jsou proužky speciálního papíru napuštěné vhodnou živnou půdou, obvykle s přídavkem indikátoru a selektivních činidel a s určitou nasávací schopností. Proužky mikrobitestu jsou uloženy v polyetylenových sáčcích, které současně slouží jako kultivační prostředí. Po namočení se nechávají kultivovat v termostatu při optimálních teplotách podle druhů určovaných skupin mikroorganismů.

 

Návod na práci s mikrobitesty

 

Výhody

  • nižší náklady na rozbory
  • možnost provádět velké množství rozborů najednou
  • snazší a jednodušší oproti klasickým metodám
  • kontrolu mohou provádět i nespecializovaní pracovníci

 

Druhy mikrobitestů - podle skupin určovaných mikroorganismů

  • MIKROBITEST CA ke stanovení koliformních bakterií
  • MIKROBITEST CA-4 ke stanovení koliformních bakterií v pitné vodě, příp. i jiných, nepatrně kontaminovaných tekutinách
  • MIKROBITEST CH pro současné stanovení koliformních bakterií a E. coli
  • MIKROBITEST K ke stanovení kvasinek
  • MIKROBITEST P ke stanovení plísní
  • MIKROBITEST P-5 ke stanovení kontaminace vzdušnými plísněmi
  • MIKROBITEST PRPM ke stanovení všech redukujících mikrobů

 

Všechny tyto mikrobitesty jsou vyráběny v modifikacích:

- ke stanovení v běžných kapalinách(s označením 1),

- ke stanovení ve viskózních kapalinách (s označením 2),

- ke stanovení otiskovou metodou (s označením 3).

Testy s označením 1, 2 a 3 jsou baleny po 40 ks, testy s označením 4 a 5 po 2 ks v jednom expedičním balení.

 

Ceník mikrobitestů

název

popis

balení

MIKROBITEST CA‑1

kontrola přítomnosti koliformních bakterií
(základní ukazatel mikrobiální kontaminace)

40 ks

MIKROBITEST CA-2

MIKROBITEST CA-3

MIKROBITEST CA‑4

kontrola přítomnosti koliformních bakterií  ve vodě

2 ks

MIKROBITEST CH-1

současné stanovení koliformních bakterií  a E. coli

40 ks

MIKROBITEST CH-2

MIKROBITEST CH-3

MIKROBITEST K-1

kontrola přítomnosti kvasinek

40 ks

MIKROBITEST K-2

MIKROBITEST K-3

MIKROBITEST P-1

kontrola přítomnosti plísní

40 ks

MIKROBITEST P-2

MIKROBITEST P-3

MIKROBITEST P-5

kontrola přítomnosti plísní ve vzduchu

2 ks

MIKROBITEST PRPM-1

stanovení přítomnosti všech redukujících  mikroorganismů 
("celkové počty")

40 ks

MIKROBITEST PRPM-2

MIKROBITEST PRPM-3

 

Přehledná tabulka pro práci s mikrobitesty

mikrobitest

použití

doba expozice

podmínky inkubace

popis kolonií

CA

stanovení koliformních bakterií

cca 5 s

37 °C

12-16 h

ostře ohraničené červené tečky

CA-4

stanovení koliformních bakterií  ve vodě

dokud unikají bublinky

(> 1 min)

CH

současné stanovení  koliformních bakterí a E. coli

do úplného smočení

(cca 30 s)

35-37 °C

16-24 h

růžové až červené kolonie (koliformní bakterie)

modré až fialové kolonie (E. coli)

K

stanovení kvasinek

1 min

30 °C

3, max. 4 dny

kolonie kontrastují ze zelenkavým podkladem

P

stanovení plísní

cca 5 s

25 °C

5 dní

papírky dobře kontrastují s koloniemi plísní,  které rostou v přírodních barvách

P-5

stanovení vzdušných plísní

15 min

PRPM

stanovení všech redukujících  mikrobů

1 min

30, příp. 37 °C
16-24 h

ostře ohraničené červené tečky

Mikrobitesty skladujte v temnu a suchu.

Návod k použití mikrobitestů ve formátu pdf.

 

 

 

csen

E-SHOP