Mlékárenské kultury

Mlékařské kultury:

 

Mlékařské kultury jsou klíčové mikroorganismy pro výrobu mléčných výrobků a to zejména kysaných mléčných výrobků, tvarohu, sýrů, popř. dalších fermentovaných výrobků např. probiotických produktů.

V nabídce MILCOM a.s. Laktoflora je široké spektrum mlékařských mikroorganismů pro výrobu kompletního sortimentu mléčných výrobků vyráběných v České republice.

Mlékařské kultury jsou vyráběny v různých formách a pro rozdílné aplikace. Forma mlékařských kultur může být lyofilizovaná, tekutá a mražená. Mlékařské kultury jsou aplikovány jako matečné, provozní nebo jako kultury pro přímé očkování výroby.

Mlékařské kultury pro mlékárenskou produkci jsou vybírány na základě požadovaných vlastností pro mlékárenskou aplikaci tj. na základě biochemických, senzorických a reologických vlastností.

Mlékařské kultury jsou vyráběny buď jako monokultury nebo jako směsné kultury složené z různých kmenů stejného druhu nebo různých druhů mikroorganismů.

 

Funkce mlékařských kultur:

Zajišťují správný způsob fermentace a umožňují požadované změny v mléce, tj. mají funkci technologickou.

Umožňují změnu senzorických vlastností mléka tím, že mění vzhled, chuť, vůni mléka, ale i prodlužují trvanlivost z výrobků z mléka

Mlékařské kultury jsou bezpečné, určené pro kvalitní a bezpečnou výrobu mléčných potravin.

Mlékařské kultury umožňují zajistit široký sortiment výrobků nezávislý na originální mikroflóře mléka.

Některé mlékařské kultury vykazují a mají potvrzeny probiotické vlastnosti.

 

Druhy mlékařských kultur:

Pro kysané mléčné výrobky

Laktoflora smetanová, kefírová, acidofilní a mlékařské kultury s obsahem probiotických mikroorganismů

Pro sýry a tvarohy

Laktoflora smetanová, sýrařská, mazová, plísňová, propionová

 

 

Nabídka kultur:

 

1. Mlékařské kultury pro očkování matečných zákysů :

 

tekuté:

 

  • smetanová - pro výrobu másla, tvarohů, sýrů a zakysaných výrobků
  • jogurtová - pro výrobu jogurtů a jogurtových mlék
  • acidofilní - pro výrobu kysaných mléčných výrobků
  • kefírová - směsná kultura pro výrobu kefíru
  • sýrařská - doplňkové kultury pro všechny druhy sýrů ( nízkodohřívané a vysokodohřívané )


Balení k zaočkování 3 - 10 litrů mléka
Skladování při 4°C po dobu 72 hodin od data výroby

 

lyofilizované:

 

  • smetanová - pro výrobu másla, tvarohů, sýrů a zakysaných výrobků
  • jogurtová - pro výrobu jogurtů a jogurtových mlék
  • acidofilní - pro výrobu kysaných mléčných výrobků
  • kefírová - směsná kultura pro výrobu kefíru
  • sýrařská - doplňkové kultury pro všechny druhy sýrů ( nízkodohřívané a vysokodohřívané )


Balení k zaočkování 1 litru nebo 15 litrů mléka
Skladování při 4°C po dobu 6 měsíců od data výroby

 

2. Mlékařské kultury pro očkování provozních zákysů :

 

lyofilizované:

  • smetanová - pro výrobu másla, tvarohů, sýrů a zakysaných výrobků


Balení k zaočkování 200 litrů, 500 litrů nebo 1000 litrů mléka
Skladování při 4°C po dobu 6 měsíců od data výroby

 

  • sýrařská - doplňkové kultury pro všechny druhy sýrů ( nízkodohřívané a vysokodohřívané )


Balení k zaočkování 200 litrů mléka
Skladování při 4°C po dobu 6 měsíců od data výroby

 

3. Mlékařské kultury pro přímé očkování :

csen