Mikrobitest
Mikrobitest:
Význam
Jedná se o jednoduchou, levnou a praktickou mikrobiologickou metodu k určení základních skupin mikroorganismů a slouží k mikrobiologické kontrole v potravinářském průmyslu. Tato metoda umožňuje systematické sledování úrovně sanitace a dodržování technologických procesů.
Podstata metody
MIKROBITESTY jsou proužky speciálního papíru napuštěné vhodnou živnou půdou, obvykle s přídavkem indikátoru a selektivních činidel a určitou nasávací schopností. Proužky MIKROBITESTU jsou uloženy v polyetylenových sáčcích, které současně slouží jako kultivační prostředí. Po namočení se nechávají kultivovat v termostatu při optimálních teplotách podle druhů určovaných skupin mikroorganismů.
Výhody
- nižší náklady na rozbory - možnost provádět velké množství rozborů najednou - větší snadnost a jednoduchost oproti klasickým metodám - kontrolu mohou provádět i nespecializovaní pracovníci
Druhy MIKROBITESTŮ - podle skupin určovaných mikroorganismů
a / MIKROBITEST CA ke stanovení koliformních bakterií b / MIKROBITEST PRPM ke stanovení všech redukujících mikrobů c / MIKROBITEST P ke stanovení plísní d / MIKROBITEST K ke stanovení kvasinek e/ MIKROBITEST CH pro současné stanovení koliformních bakterií a E.coli
Všechny tyto MIKROBITESTY jsou vyráběny v modifikacích: - ke stanovení v tekutinách (s označením 1) - ke stanovení ve viskózních tekutinách ( s označením 2) - ke stanovení otiskovou metodou ( s označením 3) Zvláštní modifikací MIKROBITESTU CA je modifikace CA-4 s vyšší nasávácí schopností ke stanovení koliformních bakterií ve vodě. Modifikace P-5 je speciální modifikace ke stanovení kontaminace vzdušnými plísněmi.
Testy s označením 1, 2, 3 jsou baleny po 40 ks, testy s označením 4, 5 po dvou kusech v jednom expedičním balení. |