Mikrobitesty

MIKROBITESTY:

 

Význam

 

 

Mikrobitesty představují jednoduchou, levnou a praktickou mikrobiologickou metodu k určení základních skupin mikroorganismů při mikrobiologických kontrolách v potravinářském průmyslu.

Tato metoda umožňuje systematické sledování úrovně sanitace a dodržování technologických procesů.

 

 

Podstata metody

 

 

Mikrobitesty jsou proužky speciálního papíru napuštěné vhodnou živnou půdou, obvykle s přídavkem indikátoru a selektivních činidel a s určitou nasávací schopností. Proužky mikrobitestu jsou uloženy v polyetylenových sáčcích, které současně slouží jako kultivační prostředí. Po namočení se nechávají kultivovat v termostatu při optimálních teplotách podle druhů určovaných skupin mikroorganismů.

 

 

Výhody

 

 

  • nižší náklady na rozbory
  • možnost provádět velké množství rozborů najednou
  • snazší a jednodušší oproti klasickým metodám
  • kontrolu mohou provádět i nespecializovaní pracovníci

 

 

 

Druhy mikrobitestů - podle skupin určovaných mikroorganismů

 

  • MIKROBITEST CA ke stanovení koliformních bakterií
  • MIKROBITEST CA-4 ke stanovení koliformních bakterií ve vodě
  • MIKROBITEST PRPM ke stanovení všech redukujících mikrobů
  • MIKROBITEST P ke stanovení plísní
  • MIKROBITEST P-5 ke stanovení kontaminace vzdušnými plísněmi
  • MIKROBITEST K ke stanovení kvasinek
  • MIKROBITEST CH pro současné stanovení koliformních bakterií a E. coli

 

Všechny tyto mikrobitesty jsou vyráběny v modifikacích:

- ke stanovení v běžných tekutinách (s označením 1),

- ke stanovení ve viskózních tekutinách (s označením 2),

- ke stanovení otiskovou metodou (s označením 3).

Testy s označením 1, 2 a 3 jsou baleny po 40 ks, testy s označením 4 a 5 po 2 ks v jednom expedičním balení.

 

 

Mikrobitesty, antibiotesty

csen

E-SHOP